Stof & vuil

Stof en vuil bestaan overwegend uit organische deeltjes, deze trekken vocht en insecten aan en zijn een goede voedingsbodem voor schimmels. 
Het verstoffen van de achterzijde van een schilderij op doek kan men tegengaan door een achterkantbescherming.


Het vormen van een oppervlaktevuillaag aan de voorzijde wordt versneld wanneer het oppervlak kouder is dan de lucht in de ruimte. Dit gebeurt onder andere als een schilderij zich tegen een koude buitenmuur bevindt. Bij een dergelijke situatie is het goed om aan de achterzijde bij de onderrand van het schilderij afstandhouders aan te brengen waardoor tussen het schilderij en de muur ruimte ontstaat. Bij schilderijen op doek houdt een goede isolerende achterkantbescherming kou vanaf de muur tegen.
 Een vettige vuillaag kan ontstaan in ruimtes met bijvoorbeeld een open keuken. In zo een vettige laag blijft sneller stof kleven.


Veel moderne en hedendaagse schilderijen in acryl-, tempera en olieverf zijn niet voorzien van een vernislaag. Deze onbeschermde acryl-, tempera en olieverflagen blijken doordat deze relatief jong zijn en door de samenstelling van de verven over het algemeen zeer kwetsbaar te zijn en daarmee ook voor de meeste middelen die toegepast worden bij oppervlaktevuilafnames. Het is aan te raden om, bij de keuze voor de locatie van een dergelijk object, de kans op vervuiling van het verfoppervlak zo klein mogelijk te houden.