VERBETERD INLIJSTEN

Methode van verbeterde inlijsting

Verbeterd inlijsten van schilderijen volgens museale standaarden

Een inlijsting biedt bescherming aan een schilderij maar een verkeerde inlijsting kan ook veel schade berokkenen. Schilderijen werden en worden bijna standaard ingelijst met nagels/spijkers. Hier kleven echter veel nadelen aan. Spijkers gaan roesten, vallen daardoor uit, verbuigen en veroorzaken vlekken op de achterzijde van het schilderij. Een te strak met nagels ingelijst paneel kan ook door schommelingen in temperatuur en relatieve vochtigheid niet krimpen of uitzetten en zal hierdoor gaan barsten.

Ons atelier gebruikt daarom geen nagels of spijkers meer voor het inlijsten van schilderijen maar aluminium of roestvrijstalen beugels die per schilderij aangepast kunnen worden en tot een bepaald niveau veren. Panelen reageren op de fluctuaties van de relatieve vochtigheid door meer of minder krom te trekken. Deze bewegingen mogen niet geremd worden.

Gezekerde spie

De methode

De methode van verbeterde inlijsting houdt verder in dat er vilt in de lijstsponning wordt gemonteerd zodat het schilderij niet beschadigt aan de voorzijde door het hout van de lijst. Spieën in een spieraam vallen nogal eens uit met het krimpen en uitzetten van het hout. Die worden daarom gezekerd met een polyamide draad zodat dit niet kan gebeuren. Ze komen namelijk vaak dan terecht tussen raam en doek waar zij schade aanbrengen aan de drager en verflagen van het schilderij. Rondom het schilderij worden blokjes Evazote en balsahout geplaatst zodat het schilderij niet kan schuiven. De blokjes zijn zacht, een paneel of spieraam kan daardoor gewoon uitzetten of krimpen.

Bovenaanzicht en dwarsdoorsnede van inlijsting
Overzicht achterzijde NA preventief

Als laatste wordt een achterkantbescherming van Kapaline of Kanaalplaat aangebracht. Een achterkantbescherming beschermt een doek tegen mechanische beschadigingen, stof en klimaatveranderingen. Kapaline bestaat uit een polyurethaan schuimmateriaal met aan 2 zijden een laag gebufferd karton. Deze platen hebben een isolerende werking waardoor een snelle fluctuatie van temperatuur en/of relatieve vochtigheid wordt opgevangen (bufferende werking).

Een achterkantbescherming mag pas aangebracht worden als de achterzijde stof- en schimmelvrij is, volg de link voor meer informatie over achterkantbeschermingen.


Bij een verantwoorde inlijsting behoort ook een goed ophangsysteem. Er zijn verschillende ophangsystemen, in ieder geval dient het ophangsysteem oxidatie-vrij te zijn en voldoende stevig.


De hier beschreven en getoonde methode is niet per definitie een standaard voor alle objecten, per object dient telkens bekeken te worden wat de beste methode is. Vooral bij panelen komt het op de juiste inlijsting aan.

Vuil tussen raam en doek verwijderen