Title Image

Max Ernst

Max Ernst halverwege vernis afname

Max Ernst

Het schilderij “Arbres” van Max Ernst kwam in ons atelier in een matige conditie. Het is in het verleden al eens eerder behandeld. Hierbij is het bedoekt en zijn lacunes in de verflaag gevuld en geretoucheerd. De vullingen en oude retouches zijn op de foto genomen onder ultravioletlicht goed zichtbaar als donkere plekken. De vullingen zijn echter rijkelijk aangebracht en bedekken ook deels de originele, intacte verflaag. De oude retouches zijn verkleurd en daardoor nu opvallend aanwezig.
Op andere plekken bedekken de retouches niet geheel de vulling, waardoor ook witte plekken zichtbaar zijn. Verder hebben wij verfschilfering aangetroffen, waarbij al nieuwe lacunes zijn ontstaan, en een vergeelde vernislaag. Het vernis is bedekt door een laag oppervlaktevuil. Oppervlaktevuil is hygroscopisch en vormt een goede voedingsbodem voor schimmels. Schimmels tasten vernis-en verflagen aan.
Als behandeling hebben wij als eerste de loszittende, schilferende verflaag vastgezet. Vervolgens is de grijze laag oppervlaktevuil verwijderd, zie hiervoor de foto met het wattenstokje. Ook het verwijderen van de vernislaag met de oude, verkleurde retouces en overvullingen geeft een groot verschil. Leuke bijkomstigheid is dat gedurende de vernisafname de signatuur van Max Ernst is ontdekt!

Overzicht voor behandeling
 
Overzicht onder ultravioletlicht
 
Halverwege vernis afname
 
Overzicht na de behandeling
 
Vullingen ongeretoucheerd
 
oppervlaktevuil afname
 
retouches overschilderingen
 
schilfering
 
signatuur Max Ernst