Het verwijderen van oppervlaktevuil van het schilderij “Landschap met ruiter” door Max Beckmann (Singer Museum Laren).
Conservering
Naast preventieve conservering, conserveren en restaureren wij schilderijen, van oude kunst tot en met moderne en hedendaagse kunst die elk hun eigen uitdagingen hebben. Met conservering wordt bedoeld, alle behandelingen die noodzakelijk zijn om het schilderij voor de toekomst te behouden.
Behandelingen:
verwijderen van biologische aantasting als houtworm en schimmels
vastzetten en planeren van losse verfdeeltjes
het vullen van lacunes in de verflaag
het verwijderen van oppervlaktevuil en nicotine-aanslag
het hechten van scheuren en gaten in een doek
het verlijmen van barsten in paneeldelen of naden
de spanning van slaphangend doek verbeteren
deformaties planeren in doeken
brosse, verteerde spanranden randbedoeken
bedoeken van schilderijen
het verwijderen van ondeugdelijk uitgevoerde restauraties die het schilderij nu of in de nabije toekomst kunnen beschadigen
Oppervlaktevuil verwijderen met behulp van sponsjes. Het betreffende schilderij van Jan Sluijters is gevoelig voor waterige oplosmiddelen waardoor een droogreinigingstechniek wordt gebruikt.
Het vastzetten van losse verfdeeltjes bij het schilderij “Dame met perzik” geschilderd door Leo Gestel (particuliere collectie).
Detail van een gehechte scheur met behulp van bruggetjes en thermoplastische lijm.
Het planeren van opstaande verf bij een schilderij van Anton Rooskens (particuliere collectie).
Restauratie
Onder restauratie vallen alle behandelingen die een esthetische verbetering teweeg brengen maar die niet per se noodzakelijk zijn voor het behoud van het schilderij.
Behandelingen:
behandelen van krassen en beschadigingen in het vernis
vernisafname, vergeeld vernis verwijderen
retoucheren van vullingen en beschadigingen in de verflaag
voor behandeling
tijdens behandeling
na behandeling
Reversibiliteit
Alle behandelingen die aan schilderijen worden uitgevoerd, zijn reversibel waarbij tevens gebruik wordt gemaakt van reversibele materialen. Dat betekent dat een behandeling altijd weer ongedaan kan worden gemaakt zonder hierbij het schilderij aan te tasten.
Natuurlijke veroudering en intentie van de kunstenaar
Aan een schilderij kan van alles mankeren, van eenvoudige beschadigingen tot ernstige aantastingen. Er dient een onderscheid gemaakt te worden tussen wat onbedoeld aan een schilderij ontstaan of veranderd is, en de keuzes van de kunstenaar. Keuzes van een kunstenaar dienen te worden gerespecteerd. Indien bijvoorbeeld een kunstenaar heeft gekozen om zijn schilderij niet te vernissen, zal nooit een vernislaag aangebracht worden omdat dan de intentie van de kunstenaar wordt aangetast. Schilderijen verouderen en ondergaan ook normale verouderingsprocessen, zoals onder andere het ontstaan van ouderdomscraquelé en het transparant worden van verflagen [voeg link naar pagina in]. Ook veranderingen van de verfstructuur door de toegepaste materialen of technieken van een kunstenaar, zoals onder andere rimpeling van de verf. Dit zijn verschijnselen die geaccepteerd dienen te worden als de kenmerken van een het normale verouderingsproces.
Details van een allegorie geschilderd door Gerard Sanders (1702-1767).
De witte gedeelten zijn vullingen die zijn aangebracht in lacunes in de verflaag. De rechterzijde toont het detail van de schildering na behandeling.