Title Image

Elisabeth Sonrel

Elisabeth Sonrel restauratie conservation

Elisabeth Sonrel

“La Fée du Bois D’Argent” door Elisabeth Sonrel is letterlijk een fee die door zilveren bomen wordt omringt. Sonrel heeft de details in de bomen op de achtergrond bedekt met goud- en zilverdeeltjes. Om deze deeltjes tot een werkbare verf te krijgen, heeft ze vermoedelijk grote hoeveelheden bindmiddel moeten gebruiken waardoor de verf tijdens het droogproces is samengetrokken en op enkele plekken de witte grondering hierdoor zichtbaar is geworden. De verflaag is zeer bros en kwetsbaar. Door het samentrekken van de verflaag en het zilver dat is zwart geworden doordat het in aanraking komt zwavel in de lucht, zijn er niet veel details in de boompartij overgebleven.
Deze kwetsbare metaaldeeltjes zijn met behulp van een ultrasoon mistapparaat met een spuitmond vastgezet. Het laatste deel van de behandeling bestaat uit het verwijderen van het grijze oppervlaktevuil.

Goud- en zilverdeeltjes in de boom Elisabeth Sonrel
Ultrasonic mist voor consolideren verflaag schilderijenrestauratie
Overzicht voorzijde tijdens vuilafname driekwart schilderijen schoonmaken
Overzicht voorzijde na behandeling Elisabeth Sonrel schilderijen restauratie
Detail gezicht met IRR
 

Elisabeth Sonrel heeft voordat ze ging schilderen heel precies een ondertekening aangebracht. Deze is met behulp van infraroodlicht zichtbaar gemaakt.

Elisabeth Sonrel (1874-1953) was een Franse kunstenares en illustratrice. Haar inspiratie haalde ze uit het mystieke, symbolisme, Bijbelse taferelen, Middeleeuwse romantiek en legenden. In Florence zag zij schilderijen van de Pre-Rafaëllieten, die haar latere werken sterk hebben beïnvloed zoals ook dit schilderij.