Insecten

Probeer besmetting door houtworm en aantasting door andere insecten te voorkomen. Over het algemeen voelen insecten zich prettig in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Een rustige, donkere en vervuilde omgeving met een hoge luchtvochtigheid (zolders en kelders) is ideaal voor veel insecten die een gevaar zijn voor kunstvoorwerpen. Een omgeving met een besmettingshaard (b.v. een houten zolderdak) kan een gevaar zijn.


Houtworm is te herkennen aan gaatjes in het hout maar ook in de verflaag en andere lagen. De houtwormkever vreet zich namelijk door niet te harde materialen heen naar buiten. De gaatjes variëren van een deel van een millimeter tot enkele millimeters. De verschillende soorten houtworm bepalen mede het formaat van het uitvlieggat.


Bij oude kunst kunnen de houtwormgaatjes van een oude besmetting zijn maar ook van een nieuwe. Het vast stellen van een oude of actie besmetting vergt ervaring. 
De bestrijding van houtworm in kunstvoorwerpen is een ingewikkelde zaak. Wanneer u houtwormbesmetting vermoedt dan dient u het object te isoleren en onmiddellijk contact op te nemen met een restaurator.